Agile werken voor energie én effectiviteit in marketingteams (plus nog 4 voordelen)

Agile werken voor energie én effectiviteit in marketingteams (plus nog 4 voordelen)

In mijn beleving zijn marketingprofessionals gepassioneerde mensen. Ze houden van creativiteit. Van nieuwe ideeën. Van dingen doen op intuïtie. Groots denken.

Tegelijkertijd zijn marketingteams le-gen-da-risch in overwerken. Loop een willekeurig agency binnen en ervaar de impact van deadlines: gespannen gezichten, hectiek en rennende office managers. Dat alles draagt niet bij aan tevredenheid en geluk van marketingteams. Waarom heeft onze sector daar toch mee te maken?

Een oplossing tegen stress en verandering

Onderzoek door Forrester en Agile Sherpas onderzocht hoe marketingteams werken. Uiteindelijk definiëren ze 3 manieren hoe marketingafdelingen worden gemanaged.

Je hebt traditionele afdelingen, agile marketingafdelingen en ad-hoc afdelingen. Wat blijkt? Marketeers in traditionele afdelingen zijn twee keer zo vaak ontevreden als marketeers in agile afdelingen. En ad hoc teams, die werken zonder planning, zijn ruim zes keer(!) zo vaak ontevreden als teams die werken met agile principes.

 

Tip: live webinar ‘Agile marketing’ op donderdag 24 november a.s.

Nog even tussendoor: gun je jouw marketingteam meer werkgeluk en output? Meld je dan aan voor ons aankomende webinar over agile marketing. Leer de nieuwe manier van werken in slechts 45 minuten. Reserveer je plek voor donderdag 24 november via deze link, dan zie je zo de uitnodiging zo in je inbox verschijnen.

Wat is agile werken in marketing

Agile werken helpt marketing- en communicatieprofessionals minder bezig te zijn met het schrijven van dikke plannen. Bovendien maken agile professionals beter gebruik van data en weten ze sneller inzichten toe te passen. Volgens het rapport door AgileSherpas ‘The Annual State of Agile Marketing’ gebruikte 51 procent van marketeers agile werkwijzen in 2021. Maar wat is het precies?

Definitie agile marketing

Agile marketing is een manier om marketingwerk te organiseren waarbij je gebruik maakt van agile principes en lichtgewicht raamwerken. Denk hierbij aan zelforganiserende, cross-functionele teams die continu bezig zijn met het verbeteren van hun aanpak op basis van feedback en data.

In 2012 kwam een groep marketeers bijeen die standaarden hebben ontwikkeld op basis van al bekende agile werkwijzen uit de software wereld. Dit manifest is de basis voor veel marketingafdelingen om hun werkwijze te verbeteren. In het document staan vier begrippen centraal: agile-based teamwork, beslissingen op basis van data, snelle en iteratieve releases en naleving van het Agile Marketing Manifesto.

Agile werkwijzen binnen marketing

Agile is meer dan alleen een visie. Deze manier van werken biedt jouw afdeling een complete toolbox om je afdeling soepel te laten functioneren.

Een paar instrumenten uitgelicht:

 • De sprintplanning – Teams stellen elke 2 weken een planning op
 • De daily standup – een format om elkaar ‘s ochtends bij te praten in slechts 15 minuten
 • De sprint review – Hierbij wordt er als team teruggeblikt op de afgelopen 2 weken
 • Het digitale kanban board – Een hulpmiddel om taken zichtbaar te maken

In de volgende blogs gaan we dieper in op de verschillende instrumenten en meetings. Schrijf je daarom alvast in voor onze maandelijkse nieuwsbrief via het formulier in de kolom rechts op deze pagina en blijf op de hoogte.

Verschillen agile, lean en scrum

De begrippen komen je vast niet onbekend voor: agile, lean en scrum. Maar wat zijn precies de verschillen? En op welke manier wordt het toegepast? Ik heb de definities voor je op een rij gezet.

Lean is een managementstijl of een bedrijfsfilosofie gericht op het creëren van waarde voor de klant. Hierbij is het terugdringen van verspilling een belangrijk element. Het bekendste voorbeeld is het Toyota productie systeem, waarbij continu wordt gekeken naar nieuwe behoeftes van klanten en het optimaliseren van het productiesysteem. Het systeem is zo succesvol voor Toyota ook tijdens recessies winst boekte in tegenstelling tot veel bedrijven in de automotive.

Agile betekent letterlijk behendig en lenig. Lean en agile hebben veel overeenkomsten. Het grootste verschil is dat lean vaak wordt gebruikt wanneer je spreek over het verbeteren van een productieproces. Agile zie je vaker terug binnen afdelingen waarbij de werkwijze net even relevanter is in deze context.

Scrum is een concreet systeem dat jouw marketingafdeling in kan inzetten om agile te werken. Waar lean en agile het hebben over visie en principes, biedt scrum de praktische tools om hiermee aan de slag te gaan. Denk hierbij aan het werken in sprints van 2 tot 4 weken, vooraf gedefinieerde rollen binnen het team. Er zijn meer systemen zoals scrum, denk hierbij aan Kanban en het minder bekende DSDM (Dynamic System Development Method).

In praktijk zie je dat de meeste organisaties agile werkwijzen op hun eigen manier toepassen. Waar het ene team zweert bij twee wekelijkse sprints, werkt dat net even niet lekker bij het andere team en kiest het voor Kanban. Zie agile werken als een manier om bewezen werkwijzen en principes in te zetten die jouw team helpen om effectiever én efficiënter te werken.

Waarom marketingteams steeds vaker kiezen voor agile

Steeds meer marketingteams werken agile. Het eerder genoemde rapport ‘The Annual State of Agile Marketing’ ziet 10% groei van organisaties die actief gebruik maken van een of meerdere agile werkwijzen. B2B marketingteams zijn in 2021 koploper met iets meer dan de helft (52%) van de teams die zegt agile te werken. Binnen de B2C is dat anders, daar gaat het om slechts 12%.

Waarom B2B marketingteams kiezen voor een agile? Belangrijkste redenen zijn:

 • Wendbaar zijn in tijden van verandering
 • Betere afstemming op bedrijfsdoelstellingen
 • Beter inzicht willen in prioriteit en voortgang van projecten
 • Middelen effectiever inzetten

 

Agile werken kreeg een boost door remote werken (en de behoefte aan projectmanagement software)

In 2020 explodeerde werken op afstand met een groeiende behoefte aan projectmanagement software als gevolg (55% in 2020, tegen 39% in 2019). En ondanks software niet direct betekent dat je agile werkt zie je wel veel tools die de flexibele manier van werken ondersteunen. Mooie voorbeelden zijn Jira Software en Jira Work Management van Atlassian.

De 6 voordelen van agile werken

Wanneer je nu (nog) werkt met jaarlijkse planningen dan is de overstap naar agile een flinke stap. Het is geen beslissing die je zomaar maakt. Onder vind je 6 voordelen die je kunnen overtuigen.

1. Gelukkige en energieke marketingteams

Misschien wel de belangrijkste: agile marketingteams zijn het meest tevreden over hun werk in vergelijking tot teams die niet gebruikmaken van de werkwijze. Dit zijn de cijfers uit het onderzoek ‘4th annual state of agile marketing’:

 • 67% van agile marketeers zijn tevreden over hun werk.
 • Traditionele marketeers zijn bijna net zo tevreden: 63% van hen zegt dat hun manier van werken bevredigend is.
 • Bij marketeers die zonder planning werken is slechts 21% tevreden over hun werk.

2. Snelheid en productiviteit

En in het genoemde onderzoek zijn meer voordelen benoemd. Agile marketeers zijn veel positiever over hun vermogen in te kunnen spelen op veranderingen op trends zoals digitalisering. Bovendien geven deze marketeers aan beter afgestemd te zijn op de algehele bedrijfsstrategie. Hoe dit kan? De belangrijkste reden die wordt genoemd is dat agile teams niet worden gegroepeerd naar functie, maar werken op basis van kleine, cross-functionele teams.

3. Betere samenwerking en afstemming met de rest van de organisatie

Welke uitdaging ervaren B2B marketeers jaar op jaar? Juist ja, de samenwerking met sales is in elk trendrapport een punt van aandacht. Sales wil altijd sneller dan marketing hun middelen kan produceren en blijkbaar lukt het maar niet om dit te doorbreken. Agile marketeers zijn meer tevreden over de samenwerking met de rest van de organisatie. Dus wil jouw marketingteam beter aansluiting vinden? Ga dan aan de slag met agile marketing.

4. Transparantie en samenwerking

Gevisualiseerde workflows en vaste overlegmomenten; een ander voordeel van agile marketing is dat het werk altijd zichtbaar en bespreekbaar is. Een voorbeeld? Neem het fysieke Scrum- of Kanban-bord: een groot bord op jouw afdeling waar taken zichtbaar zijn voor iedereen. Dit stimuleert communicatie, creëert verantwoordelijkheid en bevordert productiviteit.

5. Flexibiliteit

Hoe vaak heb jij jouw marketing jaarplan herzien? Geen team kan precies weten wat er de komende 12 maanden staat te gebeuren. Met agile heb je antwoord op verandering. Met een planning voor de komende 2-4 weken kun je snel schakelen wanneer prioriteiten wijzigen. Agile teams hebben langetermijndoelen maar kijken per sprint wat de volgende, meest effectieve stap is om hier te komen.

6. Datagestuurd

Een van de pijlers uit het Agile Marketing Manifesto is data. Deze focus helpt teams om kritisch te blijven op de effectiviteit van gecreëerde campagnes, ingezette kanalen en de bijdrage aan sales. Hierbij is input van klanten essentieel. Dit in combinatie met snel kunnen handelen maakt dat jouw marketingteam optimaal wendbaar is.

7. Verhoogd concurrentievermogen

Wanneer jouw agile motor op volle toeren draait zul je merken dat je sneller reageert op veranderingen in de markt dan jouw concurrenten. Je ziet kansen en bent in staat om snel campagnes te lanceren voor nieuwe segmenten, prosposities en kanalen. En met een focus op data ben je in staat jouw budgetten effectiever in te zetten dan andere spelers in de markt.

Jouw eerste stap

Vandaag heb je een korte inleiding gekregen in agile marketing. Je hebt gelezen over de principes en toegevoegde waarde van deze nieuwe manier van werken voor marketingteams. Heb je het gevoel dat agile marketing iets is voor jouw organisatie? En wil je een vervolgstap zetten? Benoem dan vandaag uitdagingen van jouw afdeling waar een agile werkwijze kan helpen. Zo kijk je of jouw gevoel rondom agile werken voortkomt uit enthousiasme óf dat het een manier van werken is die echt impact gaat maken voor jouw afdeling.

Webinar ‘Agile marketingteams voor meer werkgeluk, effectiviteit en impact’

Jij wilt toch ook een gelukkiger en energieker marketingteam? Reserveer dan je plek voor de live webinar ‘Agile werken voor marketingteams’ op donderdag 24 november. Hierin geven we je een inleiding in agile marketing, laten we een praktijkvoorbeeld zien en geven we je meer inzicht in de tools die je nodig hebt om te starten. Reserveer alvast jouw plek voor voor donderdag 24 november via deze link.

Over naar jou

Ik ben benieuwd, hoe organiseert jouw marketingteam het werk? Traditioneel, ad hoc of juist agile? En wat zijn de ervaringen? Deel je inzichten of gedachten via de reacties hieronder!

Jij bent er toch ook bij?

Al ruim 5.000 professionals ontvangen maandelijks onze blogs.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alex is oprichter van Online Succes. Hij helpt bedrijven te groeien door vragen te stellen en zijn kennis te delen.

Reageren

Wat zijn jouw gedachten over dit artikel? Deel ze hier met andere lezers!

Voel je vrij te reageren, jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*