Hoe effectief zijn zoekmachine- en e-mailmarketing vergeleken met sociale media?

Hoe effectief zijn zoekmachine- en e-mailmarketing vergeleken met sociale media?

In je online marketing inspanningen zet je verschillende kanalen in om bezoekers naar jouw website te krijgen. Heb je alleen enig idee welk kanaal het meeste oplevert? We lazen twee interessante onderzoeken over het rendement van online marketing die we graag met je willen delen.

Onderzoek onder Nederlandse marketeers: e-mail wint

De Nederlandse organisatie voor dialoog marketing (DDMA) heeft een onderzoek gedaan onder 113 Nederlandse marketeers. Uit het onderzoek blijkt dat 41% van de organisaties aangeeft dat e-mailmarketing het hoogste rendement (ROI) van de online marketingkanalen levert. Hierna volgt zoekmachine marketing met 22%. Onder zoekmachine marketing vallen het betalen voor advertenties in zoekmachines via bijv. Google Adwords maar ook Zoekmachine Optimalisatie (SEO). Sociale Media heeft een rendement van 11%, de laagste score.

grafiek-kanaal

Nog een quote uit het rapport:

Al jaren staat e-mailmarketing bovenaan de lijst van meest rendabel en bewezen marketingkanaal. E-mail geniet immers ook de grootste voorkeur voor het ontvangen van informatie van bedrijven bij de ontvanger. Mijn voorspelling is dat dit lijstje niet snel zal veranderen de komende jaren. – M. Straathof (E-mailmarketing consultant)

E-mail: 40x effectiever dan Facebook en Twitter gecombineerd

Uit een ander recent onderzoek van McKinsey (niet het minste consultancybureau…) blijkt dat e-mail maar liefst 40x (!) meer effectiever is om nieuwe klanten te werven dan Facebook en Twitter gecombineerd. E-mail wordt gewoon nog steeds enorm veel gebruikt en is daardoor zo effectief.

Bezoekers via natuurlijke zoekresultaten 2,5x effectiever dan e-mail

Uit hetzelfde onderzoek van McKinsey blijkt ook dat bezoekers via de organische of natuurlijke resultaten van Google (dus niet via een betaalde advertentie) maar liefst 2,5x zo effectief zijn als bezoekers via e-mailmarketing. Dit is wel een verschil met het Nederlandse onderzoek, dit verschil wordt misschien veroorzaakt door aantal ondervraagde marketeers, type websites, etc. Hoe dan ook: zoekmachine- en e-mailmarketing steken met kop en schouders erboven uit.

email-marketing-onderzoek-mckinsey

Ook als we naar onze eigen statistieken kijken via Google Analytics, dan zien we dat Google het grootste kanaal is voor nieuwe mensen die geïnteresseerd zijn in onze ebooks en tool.

Hoe verbind je dit met elkaar? De sales trechter

online sales trechter funnelDe sales trechter (of sales funnel) is het proces waarbij een bezoeker op jouw website komt en vervolgens een potentiële klant wordt (een lead: iemand die geïnteresseerd is in jouw diensten) en ten slotte een echte klant.

De sales trechter verbindt deze online kanalen met elkaar om te zorgen voor meer leads en uiteindelijk meer nieuwe klanten.

Het proces daarbij is als volgt:

  1. Zorg voor bezoekers naar jouw site via Google, sociale media en e-mail.
  2. Als bezoekers op jouw website komen, maak het ze dan zo makkelijk mogelijk om hun e-mailadres achter te laten in ruil voor gratis advies door een ebook weg te geven, een gratis consult of een (video)training per mail.
  3. De personen die hun e-mailadres hebben achtergelaten zijn leads: geïnteresseerden in jouw diensten. Maak van deze leads klanten door via jouw nieuwsbrief te informeren over jouw vakgebied en af en toe adviserend te verkopen.

Zelf aan de slag met e-mailmarketing of zoekmachine marketing?

Voor e-mailmarketing kun je online tools gebruiken zoals MailChimp (onze favoriet) en Your MailingList Provider. Op jouw site zet je een formulier dat je kunt knippen en plakken van een van deze tools waarmee je abonnee’s voor jouw e-mail nieuwsbrief werft. Verder kun je met deze tools een professionele e-mail nieuwsbrief opmaken en versturen, je abonnee’s beheren en rapportages inzien.

Hoe meer nieuwsbrief abonnee’s je hebt, hoe meer mensen in aanraking komen met jouw producten en diensten.
Je weet nu welke online marketing kanalen het meeste opleveren. Zorg dus dat je deze kanalen optimaal gebruikt voor het beste online rendement!

Heb jij nog andere tips, vragen of suggesties hierover? We lezen ze graag, deel ze in de reacties hieronder.

Jij bent er toch ook bij?

Al ruim 5.000 professionals ontvangen maandelijks onze blogs.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alex is oprichter van Online Succes. Hij helpt bedrijven te groeien door vragen te stellen en zijn kennis te delen.

Reageren

Wat zijn jouw gedachten over dit artikel? Deel ze hier met andere lezers!

Voel je vrij te reageren, jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*