Wat is de buyer journey

De buyer journey of klantreis is de reis die een potentiële klant maakt om uiteindelijk een klant bij jouw bedrijf te worden.

De buyer journey heeft daarbij niet alleen betrekking op de kanalen die je kiest, maar ook op de inhoud van je boodschap in elke fase van het proces. Door deze klantreis in kaart te brengen kun je hier met je communicatie beter op inspelen en uiteindelijk meer leads genereren.

Buyer journey: 3 onderdelen

In het buyer journey model worden drie verschillende fases van het koopproces belicht. In iedere fase vertoont de klant een ander gedrag.

1. Awareness – Bewustwording

De eerste fase in de buyer journey is dat potentiële klanten bewust worden dat zij behoefte hebben aan een bepaalde dienst of product voor een probleem. Vaak zijn zij nog niet bekend met je bedrijf, product of dienst.

In deze fase ga potentiële klanten activeren door jezelf bij hen onder de aandacht te brengen. Dit kan door te adverteren via social media, Google AdWords of offline kanalen als print. In deze advertenties verwijs je naar informatie die je potentiële klanten helpt hun probleem op te lossen.

2. Consideration – Overweging

In deze fase zijn potentiële klanten zich inmiddels bewust geworden van hun probleem en oriënteren zij zich op mogelijke oplossingen. Potentiële klanten gaan zich verdiepen in hun probleem en overwegen wie hen daarbij kan helpen.

Je moet dan ook duidelijk zijn wat je aanbiedt en hoe jouw bedrijf kan helpen bij de problemen van je potentiële klanten. In deze fase is het van belang om de meerwaarde van je bedrijf onder de aandacht te brengen en het vertrouwen van de potentiële klant te winnen. Dit doe je door uit te leggen hoe jouw dienst of product werkt en waarom mensen voor jou zouden moeten kiezen. Voeg daar ook een duidelijke call to action toe.

Onze video legt bijvoorbeeld uit hoe onze diensten bedrijven kunnen helpen en wat ons onderscheidt:

Wanneer potentiële klanten een of meerdere oplossingen gevonden hebben is zullen zij een overweging maken wat voor hen de beste oplossing is en daarbij ook rekening te houden met extra zaken als kosten en service. Probeer dit voor hen zo duidelijk mogelijk te maken door de verschillen tussen jou en je concurrenten toe te lichten.

Een andere vorm om potentiële klanten te overtuigen zijn ervaringen of beoordelingen door mensen of bedrijven die je dienst/product eerder hebben afgenomen. Probeer in dat geval duidelijk naar voren te laten komen waarom deze klanten jou hebben gekozen boven de concurrentie.

Daarnaast is het ook in deze fase van belang om online goed zichtbaar te zijn, zodat je niet alleen gevonden wordt door potentiële klanten maar ook aan vertrouwen en autoriteit wint. Wanneer je bijvoorbeeld hoog in de organische zoekresultaten staat op de vraag die je potentiële klant stelt, zal dit bijdragen aan het vertrouwen.

3. Purchase – Aankoop

De potentiële klant is overgegaan tot de aankoop van je product of dienst. In deze fase is het belangrijk dat het aankoopproces goed, eenvoudig en soepel verloopt.

Zorg ervoor dat mensen snel je producten- of dienstenaanbod weten te vinden op je website en dat het bestelproces eenvoudig en soepel is.

Bonus: gratis ebook over leadgeneratie

B2B leadgeneratie ebook

Alles weten over leadgeneratie? Download dan ons gratis ebook en leer hoe je leads genereert én opvolgt in een zakelijke markt. Het is ons meest gelezen ebook en in 2022 compleet herschreven voor de 5e editie.

Download ebook direct »