Tips van experts: hoe zet je B2B video marketing succesvol in?

Tips van experts: hoe zet je B2B video marketing succesvol in?

Steeds meer B2B bedrijven gaan aan de slag met video marketing of zijn dit van plan te gaan doen. Alleen hoe zet je video marketing nu praktisch en succesvol in? Wat zijn de tips en de valkuilen? We vroegen 3 video marketing experts om op basis van hun ervaring tips en valkuilen te delen over hoe je succesvol video marketing inzet. Daarnaast geven we je ook een stappenplan om direct met video marketing aan de slag te gaan.

Uit onderzoek van Content Marketing Institute komt naar voren dat B2B marketeers steeds vaker video inzetten. Ten opzichte van 2017 is 64% van de respondenten in 2018 meer audiovisuele content gaan inzetten.

In het onderzoek komt niet direct naar voren waarom B2B marketeers steeds vaker video inzetten, maar een van de redenen kan zijn dat zij ermee hebben geëxperimenteerd en op basis van de resultaten daarvan hebben besloten de productie op te voeren.

Waarom video marketing inzetten voor B2B?

Met video geef je een belevenis van je bedrijf, je diensten of producten en je medewerkers. Mensen doen graag zaken met mensen en met video kun je jouw mensen nog beter onder de aandacht brengen. Wie zijn zij en hoe gaan zij te werk? Maar ook kun je met video een kijkje in de keuken geven bij jouw bedrijf en klanten laten vertellen waarom zij juist voor jouw product of dienst hebben gekozen.

Video biedt je de mogelijkheid om verhalen te vertellen en mensen aan te zetten tot het nemen van een bepaalde actie. Bijvoorbeeld om contact met je op te nemen, zich aan te melden voor je cursus of in te schrijven op je nieuwsbrief.

Een van de grote voordelen van video is de diversiteit. Zo kun je korte video’s inzetten die vooral goed scoren op social media als Linkedin, Instagram en Snapchat, maar ook langere video’s voor onder meer YouTube en Vimeo.

Aan de slag met video (stappenplan)

Voordat je video gaat inzetten moet je jezelf afvragen hoe deze content kan bijdragen aan jouw marketingdoelstellingen. Wil je bijvoorbeeld meer naamsbekendheid realiseren, autoriteit creëren of leads genereren?

Video kan in verschillende fases van de customer journey een belangrijke rol spelen:

  • Bovenaan in de funnel – Informatieve/educatieve video’s – In de eerste fase van de customer journey is het belangrijk om waardevolle informatie te delen met potentiële klanten. Leg bijvoorbeeld via video’s uit hoe een probleem dat bij je klanten leeft kan worden opgelost.
  • Midden van de funnel – In deze fase van de customer journey willen potentiële klanten meer weten over je product of dienst om het in overweging te nemen. Laat daarom bestaande klanten aan het woord over hoe jij hen hebt geholpen.
  • Onderaan in de funnel – In deze fase wil je potentiële klanten overtuigen dat jouw product of dienst voor hun probleem de beste oplossing is. Product demo video’s en casevideo’s kunnen hierin helpen.

Lees hier hoe je video inzet voor elke stap in de B2B salesfunnel.

Tim Viergever is mede-oprichter van full-service video agency Viduate en ligt toe: “Produceer continu de juiste video content die past bij een fase in de customer journey. Iedere fase vereist een ander type video en dat hoeven zeker niet altijd producties van hoge kwaliteit te zijn. Video is daarnaast niet alleen geschikt voor marketingdoeleinden, maar ook voor interne communicatie, HR, recruitment, finance en sales. ”

De basis van je video

Stel jezelf de volgende vragen nog voordat je aan de slag gaat met het creëren van je video:

  • Wie is je publiek?
  • Wat is je hoofdonderwerp? Welk probleem wil je bijvoorbeeld aankaarten?
  • Wat is de oplossing? Hoe helpt jouw product of dienst?
  • Welke voordelen biedt jouw product of dienst?
  • Welke handeling wil je dat jouw publiek neemt na het zien van jouw video?

De antwoorden op deze vragen vormen de basis voor je video. De volgende stap is het uitschrijven wat je wilt vertellen in je video in een script.

Maak een video script

Een video script biedt een aantal voordelen. Allereerst heb je een script in handen dat als leidraad dient voor wat je wilt vertellen, waardoor het voor iedereen die hieraan meewerkt duidelijk is wat de bedoeling is.

Daarnaast kun je (een deel van) de tekst als transcript plaatsen onder je video, waardoor mensen het verhaal nog eens rustig kunnen teruglezen. Een extra voordeel hiervan is dat dit bijdraagt aan de gebruiksvriendelijkheid en online vindbaarheid. Mensen die bijvoorbeeld doof zijn kunnen dankzij het transcript de video beter begrijpen, terwijl zoekmachines de pagina waarop de video en het transcript staan beter kunnen indexeren.

Probeer bij het schrijven van je script in een verhaallijn te denken. Net als bij een goede film, boek of blogartikel bevat je script in ieder geval de volgende onderdelen:

  • Intro – Korte introductie van de belangrijkste personen in het verhaal, bijvoorbeeld je klant en de problemen/uitdagingen
  • Hoofdverhaal – Uitleg over de probleemstelling. Hoe is dit ontstaan en wat speelt er precies
  • Einde – Hoe heeft jouw product of dienst geholpen om deze problemen op te lossen, wat zijn de resultaten en hoe heeft jouw klant dit ervaren?

Sven Cooler van Cooler Media ligt toe: “Als je besluit de creatie uit te besteden, is het tijdens de productiefase vooral van belang dat je de studio voorziet van de juiste informatie. Hoe beter jij je doelgroep kent, hoe sterker het script kan worden. Je script is het fundament van de video. In deze fase wil je zeker zijn van elk woord dat je opschrijft en vooral niet teveel willen vertellen. Bekijk het storyboard daarna altijd aandachtig met alle stakeholders, aanpassingen in video zelf zijn vaak veel prijziger dan in scripts of storyboards. Vergeet ook niet kritisch te luisteren naar de voice-over en geluidseffecten. Deze maken uiteindelijk je video helemaal af en bepalen grotendeels het gevoel dat de video oproept.”

Voorkom saaie video’s

Een van de grootste valkuilen is dat je video’s niet aanslaan bij je doelgroep. Zorg er daarom allereerst voor dat je met je video direct de aandacht trekt en gedurende de video weet vast te houden.

Een goede oefening hiervoor is om populaire films, series of documentaires te analyseren. Documentaires zoomen vaak in op een bepaald onderwerp, om dit vervolgens aan de hand van een verhaallijn verder uit te diepen.

Films grijpen vaak direct de aandacht van de kijker en werken vervolgens toe naar een grote finale. In B2B video’s is de finale de conclusie waarin je uitlegt hoe een product of dienst een bedrijf heeft geholpen.

Stel dat je een testimonial video van je klant wilt plaatsen. In plaats van te beginnen met de bedrijfsnaam in de titel en het interview, kun je ook de resultaten benoemen. Bijvoorbeeld ‘Hoe dit IT bedrijf het aantal leads met 67% heeft zien toenemen’. Dit creëert nieuwsgierigheid bij de bezoeker hoe dit is gerealiseerd.

Probeer vervolgens de aandacht van je kijker vast te houden en waar mogelijk de spanning verder op te bouwen. In een testimonial kun je dit doen door de klant eerst hun probleem uit te laten leggen, vervolgens te laten vertellen welke obstakels zij hadden om dit probleem op te lossen en hoe jij hen daarin uiteindelijk hebt kunnen helpen.

Martine Grol is eigenaar van full service videoproductiebedrijf MADE BY MEDIA en ligt toe: ”Doe aan visual storytelling. Een mini-docu of bedrijfsfilm waarin jij je verhaal vertelt met daarbij (ambachtelijke) beelden van jou en je werk spreken vaak tot de verbeelding. Zeker als je een ambachtelijk beroep hebt, een familiebedrijf, een bedrijf dat een flinke geschiedenis heeft, of je een dienst verleent die erg persoonlijk is, dan is het mooi als jij of je werknemers het verhaal achter het bedrijf vertellen. Mensen vinden het fijn kijken als er een verhaal achter iets zit. Zo onthouden ze je ook beter.”

Video tools

Met behulp van deze 5 eenvoudige video marketing tools kun je vervolgens zelf direct aan de slag met het maken van video’s. Denk daarbij goed na op welk platform je video wilt gebruiken. Zet je de video bijvoorbeeld alleen op je eigen website of ook op YouTube of Wistia?

Heb je een beperkt budget voor je video? Lees dan ons artikel: hoe je met een beperkt budget een explainer video maakt.

Voorbeelden van B2B video marketing

Aan de hand van de volgende voorbeelden nemen we je mee hoe je met video kunt inspelen op verschillende fasen in de customer journey.

Siege Media is een goed voorbeeld van B2B video’s aan de bovenkant van de funnel. Dit Amerikaanse content marketing bureau heeft bijvoorbeeld een interviewreeks met marketing experts, waarbij de focus meestal ligt op content marketing.

Het interviewen van experts biedt Siege Media een aantal voordelen:

  • De video’s en artikelen tonen geen ‘wij van wc eend’ verhaal
  • Ze laten zien over een sterk netwerk te beschikken
  • De experts zijn eerder geneigd de video’s te delen

Midden in de funnel wil je in video’s vooral laten zien hoe jouw product of dienst problemen oplost. Fulfilment wordt vaak gezien als het afhandelen van het gehele logistieke proces van een bestelling. Pondres laat in deze video echter zien dat een bestelling verder gaat dan alleen de logistiek van een orderproces en onder meer de juiste klantbeleving het succes bepaalt. De video neemt de kijker mee in dit proces van bestelling tot aflevering.

Vloggen

Vloggen wint al langere tijd aan populariteit, vooral omdat het persoonlijk is. Een goed B2B voorbeeld is Charlotte Meindersma. Op haar YouTube-kanaal staan diverse vlogs waarin zij een kijkje achter de schermen geeft bij haar bedrijf Charlotte’s Law.

Martine Grol van MADE BY MEDIA: “We zijn voyeurs en willen graag zien wie je bent en wat je doet. Maar als je het doet, doe het goed. Video kan je bedrijf maken en breken. Het hoeft geen professionele video te zijn, maar een video met slecht geluid of beeld wordt al snel weggeklikt en is geen goed visitekaartje voor je bedrijf.”

Uitlegvideo

Een ander voorbeeld van content voor midden in de funnel is onderstaande video van de VVV. Hierin zie je direct een herkenbaar probleem, namelijk saaie relatiegeschenken waar je werknemers/collega’s niet blij van worden. De VVV vertelt vervolgens de voordelen die hun cadeaukaart biedt en de mogelijkheden voor de zakelijke markt.

Ook wij hebben een uitlegvideo gemaakt om onze eigen dienst beter onder de aandacht te brengen:

Sven Cooler is oprichter van animatiestudio Cooler Media ligt toe: “Wanneer je organisatie voor het eerst start met uitlegvideo’s, of in bredere zin “video marketing”, is het zeer van belang je doelstellingen helder te hebben. Er zijn meer dan 50 verschillende soorten video’s die wij bij Cooler Media hebben gedefinieerd, allemaal met een ander soort uitwerking en effect. Denk hierbij aan video’s speciaal voor social media waarbij de eerste 3 seconden zeer belangrijk zijn om aandacht te krijgen versus een uitlegvideo die iemand bekijkt aan het einde van een salesfunnel.”

Testimonial video

Aan de onderkant van de funnel zijn testimonials belangrijk, omdat je hierin klanten aan het woord kunt laten om hun enthousiasme over je product of dienst te delen. Dit doen wij zelf bijvoorbeeld door in onze klantcase met Global Hardware Solutions de directeur aan het woord te laten over hoe Online Succes hen helpt met meer leads te genereren.

Conclusie

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om als B2B bedrijf video succesvol in te zetten. Let er vooral op dat je video inspeelt op de behoefte die er spelen bij potentiële klanten en zorg ervoor dat je een verhaal vertelt.

Jij bent er toch ook bij?

Al ruim 5.000 professionals ontvangen maandelijks onze blogs.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alex is oprichter van Online Succes. Hij helpt bedrijven te groeien door vragen te stellen en zijn kennis te delen.

Reageren

Wat zijn jouw gedachten over dit artikel? Deel ze hier met andere lezers!

Voel je vrij te reageren, jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*