Tekstschrijven voor web: de opbouw

Tekstschrijven voor web: de opbouw

Bij het schrijven van goede webteksten is het van belang op een aantal zaken te letten. De twee belangrijkste componenten bij webteksten zijn de structuur en de inhoud. Daarnaast lezen digitale teksten anders dan tekst op papier. En natuurlijk zijn begrijpelijke, heldere en foutloze teksten de norm! Vandaag het eerste deel uit de serie Tekstschrijven voor web: de opbouw.

Van zoekwoorden naar tekst

Stel, je hebt een duidelijk idee van de zoekwoorden waarop jouw site vindbaar moet zijn. Hoe vertaal je die vervolgens in heldere en begrijpelijke teksten voor op jouw site? Ongeacht de inhoud van wat je wilt vertellen, is het handig rekening te houden met de opbouw van de tekst.

Opbouw van webteksten: de fundering

Bedenk allereerst dat digitale teksten goed scanbaar moeten zijn: de alinea’s moeten niet te lang zijn, ze moeten een duidelijke opbouw hebben en ook heldere (tussen)kopjes. De leesroute van sitebezoekers loopt namelijk volgens een F patroon: de teksten en buttons aan de linkerkant, bovenkant en midden op de site krijgen de meeste aandacht. Pakkende kopjes op die plaatsen verleiden de lezer dus om door te lezen!

De tips voor een goede webtekst opbouw

1) Gebruik koppen (titels) en subkoppen boven alinea’s;
2) Maak de tekst niet te lang (max 6 regels per alinea is genoeg);
3) Maak meerdere niveaus aan als je de diepte in gaat: omschrijf kort de inhoud en link vervolgens door naar de uitgebreidere tekst op een dieper niveau;
4) Zorg ervoor dat je ook weer niet teveel niveaus aanbrengt: hoe meer een bezoeker moet doorklikken om te vinden wat hij zoekt, hoe groter de kans dat hij afhaakt en jouw site voortijdig verlaat (max 4x doorklikken).

Binnenkort lees je hier meer over het bepalen van de inhoud van webteksten!

TIP: Geef je sales en marketing een BOOST met Online Succes. Probeer het 30 dagen gratis, je zit nergens aan vast.

Alex is ondernemer en mede-oprichter van Online Succes: B2B marketing software die je nieuwe verkoopkansen aanreikt. Klanten prijzen hem om zijn enthousiasme en geduld. Naast zijn liefde voor data gedreven marketing, sales en product ontwikkeling, is hij trotse papa, technisch lego fan en fanatiek sporter.

1 Reactie

Pingbacks

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Buildnet Webservices, Sander van den Broek. Sander van den Broek heeft gezegd: Leestip: Tekstschrijven voor web: de opbouw – http://k.buildnet.nl/fwb7ys – tip door: http://bit.ly/cfmucC […]

Wat zijn jouw gedachten over dit artikel? Deel ze hier met andere lezers!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ontvang onze beste tips over B2B leadgeneratie

Ja, ik vind het prima om jullie e-mails te ontvangen.

In dit gratis eBook van 79 pagina’s ontdek je alles over B2B leadgeneratie.

Maak je nog geen gebruik van Online Succes?