9 B2B e-mail marketing voorbeelden voor elke fase van de klantreis

9 B2B e-mail marketing voorbeelden voor elke fase van de klantreis

E-mail marketing is al jaren voor B2B-bedrijven een van de belangrijkste activiteiten om leads mee te genereren. Maar wanneer is een campagne een succes en hoe kun je dat zelf realiseren?

In een onderzoek van Chief Marketer geeft 87% van de B2B marketeers aan dat ze e-mails inzetten voor het generen van nieuwe leads, waarbij 31% van hen stelt dat e-mail marketing de grootste impact op de omzet heeft. Dit onderstreept de Direct Marketing Association door te stellen dat iedere uitgegeven dollar aan e-mail marketing uiteindelijk $40 aan omzet oplevert.

Bonus: Geen tijd om nu het hele artikel te lezen? Of wil je nog meer inspiratie? Download dan deze 18 B2B e-mail templates (PDF) ».

Een van de doelen die B2B-bedrijven via e-mail marketing willen realiseren is de interactie van de abonnees te verbeteren, zo blijkt uit onderzoek van Strongview. Dit betekent namelijk meer verkopen, een hogere omzet per klant en uiteindelijk een verbetering van de winst.

Alleen hoe realiseer je dit en wat zijn de succesfactoren hiervoor? In dit artikel geef ik je een aantal praktijkvoorbeelden van verschillende e-mail marketing vormen die ieder B2B-bedrijf kan inzetten voor elke fase van de klantreis. Maar eerst geef ik je inzicht in wat een goede openingsratio is en wanneer je het beste een e-mail kunt versturen.

Wat is een hoge openingsratio voor B2B?

Uit e-mailmarketing onderzoek van e-Village blijkt dat gemiddeld genomen de openingsratio van B2B bedrijven gedurende de week 30,6% is. Uit het onderzoek blijkt dat naarmate de week vordert, de open rate ook omhoog gaat. Het absolute hoogtepunt is overigens op zondag met een openingsratio van 33,5%.

Beste moment om B2B e-mail te verzenden

Het verzenden van de meeste B2B mails vindt volgens het hierboven genoemde onderzoek plaats op donderdag rond 10 uur. Als jouw doelgroep meerdere nieuwsbrieven ontvangt en er hierdoor te veel concurrentie in de mailbox is, kun je overwegen om op een andere dag en tijdstip te verzenden.

Voor het bepalen van het beste moment geldt uiteindelijk dat je dit het beste zelf kunt testen. Echter, op basis van dit onderzoek zou je kunnen proberen om op zondag te verzenden rond 8 uur ‘s morgens door het hoge percentage opens en kliks. Uit onze eigen testen blijkt ook dat we dan een hoge response op onze nieuwsbrief krijgen.

Hoeveel woorden gebruik je in je e-mails?

Op basis van 40 miljoen e-mails blijkt uit onderzoek van Boomerang dat e-mails die tussen de 50-125 woorden bestaan het hoogste percentage aan reacties opleveren. Meer dan 125 woorden levert een iets lager reactiepercentage op, maar boven de 2.500 woorden daalt dit tot onder de 35%.

9 B2B e-mail marketing voorbeelden voor elke fase van de klantreis

Nu je de openratios en het beste moment om je campagne te versturen weet, geef ik je graag 9 verschillende e-mail marketing campagnes met daarbij een aantal praktijkvoorbeelden. De mails zijn bruikbaar in alle fases van de klantreis:

1. De welkomstmail

Dit is je meest gelezen e-mail en de enige manier om een – postieve – eerste indruk achter te laten. Hierdoor zijn vrijwel alle welkomstmails die ik ontvang persoonlijke e-mails van iemand binnen het bedrijf. Zie hieronder een voorbeeld van Pipedrive CRM met links om je op weg te helpen en bovendien kun je met een reply op de mail al je vragen stellen:

En hieronder Owler:

2. Nieuw artikel e-mail

Mensen blijven graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op je website, maar zullen daarvoor niet regelmatig je website bezoeken. Een e-mail met een update over recent gepubliceerde artikelen is daarom zeer effectief.

Een goed voorbeeld hiervan is deze e-mail van GrooveHQ hieronder. Ook deze e-mail heeft vrij weinig opmaak en is verzonden door de oprichter, heel persoonlijk dus:

3. Curated content e-mail

Het is praktisch onmogelijk om over alles binnen je branche op de hoogte te zijn. Daarom is het prettig wanneer anderen binnen mijn netwerk een e-mail sturen met daarin een verzameling artikelen die zij interessant vinden.

HackingUI stuurt bijvoorbeeld regelmatig e-mails met links naar artikelen over User Interface Design:

Een handige tool om zelf dit soort curated content nieuwsbrieven te creëren is ContentGems, dat op basis van je opgegeven interesses dagelijks een e-mail verstuurd met relevante artikelen van verschillende websites. Dit bespaart je veel tijd om interessante artikelen te vinden en maakt het mogelijk om snel een eigen selectie te maken. Maak het daarbij persoonlijk door bij iedere link kort uit te leggen waar het artikel over gaat en waarom je het interessant vindt om te delen.

4. Webinar e-mail

Webinars zijn een van de meest effectieve kanalen om je direct tot je potentiële klanten te richten. E-mail marketing kan daarbij een sleutelrol spelen om zoveel mogelijk mensen naar je webinar te trekken.

ToutApp doet dit op een slimme manier door een specifiek onderwerp in een webinar te behandelen. In eerste instantie is het vooral bedoeld om kennis te delen, maar op deze manier creëren zij wel autoriteit voor zichzelf als softwareleverancier die jou kan helpen met je sales.

Neil Patel doet het weer net even anders. Hij noemt het in zijn e-mail een summit. Als je vervolgens verder klikt kom je erachter dat het om een virtueel event gaat. Zijn e-mail bevat alleen maar tekst met bulletpoints en een link waar je je kunt aanmelden.

Om nog meer rendement uit je webinar te halen kun je een e-mail sturen naar mensen die het webinar hebben gemist of die deze willen terugkijken. Je kunt dit ook doen door de video slechts tijdelijk beschikbaar te stellen.

5. Herinnering e-mail

Uit onderzoek van Epsilon blijkt dat maar liefst 40% van je e-maillijst inactief is. Dit betekent dat bijna de helft van de mensen die zich hebben ingeschreven voor je nieuwsbrief niet meer geïnteresseerd lijken te zijn.

Ga daarom na wie van je nieuwsbriefleden al enige tijd geen e-mails hebben geopend en stuur ze een bericht zoals BC.nl heeft gedaan.

Octiv doet zijn herinnering e-mail op een net iets andere manier. Zij geven je via een e-mail de keuze of je nog op de hoogte wilt worden gehouden van de meest recente ontwikkelingen, of dat je geen interesse meer hebt.

6. Productverkoop e-mail

E-mail is een uitstekende manier om je producten onder de aandacht te brengen. Ryan Deiss van Digital Marketer doet dit erg slim. Zijn boek is al enige tijd te koop via Amazon.com, maar voor zijn nieuwsbriefabonnees biedt hij zijn boek ‘gratis’ aan. Ik heb dit tussen haakjes gezet, omdat je uiteindelijk naast het achterlaten van je persoonsgegevens ook verzendkosten betaalt.

7. Product update e-mail

Hotjar is in een populaire tool onder marketeers voor heat mapping. Maar ondertussen breiden zij hun software continu uit met nieuwe functionaliteiten die vervolgens in beta aan de bestaande gebruikers beschikbaar worden gesteld.

Hotjar heeft een gratis versie, maar door gebruikers te laten zien dat hun producten voortdurend verder verbeteren kan dit aanleiding zijn voor iemand om te upgraden naar de betaalde versie en te profiteren van deze mogelijkheden.

E-mail marketing is een uitstekende manier om je gebruikers op de hoogte te brengen van de verbeteringen die je hebt doorgevoerd. Ook als het slechts om een update van bestaande producten gaat is het goed om dit via een e-mail toe te lichten.

8. Event e-mail

Hoe zorg je ervoor dat je event volledig volgeboekt is? Een van de dingen die je kunt doen is om via e-mail mensen een kortingscoupon toe te sturen. Storynomics geeft bijvoorbeeld 10% korting op de tickets.

Daarnaast kun je mensen enthousiasmeren om deel te nemen aan je event, zoals Content Marketing Institute doet. Je creëert op deze manier een verlangen bij mensen om ook deel te nemen en wellicht een prijs in de wacht te slepen.

9. Casestudie e-mail

Hoe verder een potentiële klant in de funnel komt, des te groter wordt de meerwaarde van een casestudie. Het is namelijk een uitstekende manier om te laten zien hoe jouw product of dienst andere bedrijven heeft geholpen.

Kuno Creative zet bijvoorbeeld in onderstaande e-mail direct in de titel welke resultaten er zijn geboekt voor zijn klant Contintental Office. In de introductie wordt vervolgens kort het probleem geschetst en de lezer aangezet om verder te lezen op de website.

Naast het versturen van een e-mail richting potentiële klanten kun je natuurlijk ook een soortgelijke e-mail sturen naar bestaande klanten met de vraag of zij ook als casestudie genoemd willen worden. Uiteindelijk kan dit een win-win situatie zijn, omdat je klant op deze manier ook weer werkt aan de eigen naamsbekendheid.

Extra voorbeeld: de video e-mail

Met video kun je een nog betere connectie aangaan met jouw doelgroep dan met tekst. Je kunt je beste content omzetten naar een korte uitleg video door jezelf op te nemen of door een explainer video te maken. Een uitgebreide filmcrew is echt niet nodig hiervoor.

In onderstaande e-mail zie je hoe je video in een mailing integreerd. De mailing bevat alleen een afbeelding van de video waardoor het lijkt alsof je een videoplayer zoals bijvoorbeeld op YouTube ziet. Wanneer je op de afbeelding in de mail klikt, kom je op een webpagina uit waar de echte video staat die je kunt afspelen via je browser.

Conclusie

E-mail is een zeer effectief marketingkanaal voor onder meer het genereren van potentiële leads en omzet, maar ook om klanten te (her)activeren. Aan de hand van bovenstaande voorbeelden kun je direct aan de slag om meer uit jouw e-mailcampagnes te halen.

Jij bent er toch ook bij?

Al ruim 5.000 professionals ontvangen maandelijks onze blogs.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alex is oprichter van Online Succes. Hij helpt bedrijven te groeien door vragen te stellen en zijn kennis te delen.

3 Reacties

  1. peter 4 jaar geleden

    Hoi Alex,

    Dank voor het uitgebreide bericht, ik heb het gedeeld met mijn collega’s! Wel heb ik een toevoeging. Als je al deze tips wilt opvolgen dan is dat mogelijk veel werk. Een gestructureerde werkwijze voor campagnes kan dan helpen. Over dat onderwerp schreef ik deze toevoeging: https://www.basedriver.com/e-mailmarketing/e-mail-marketing-campagnes-met-meer-relevantie-en-resultaat/. Wellicht is dat een leuke aanvulling om alle tips ook daadwerkelijk in de praktijk te kunnen brengen.

  2. Hans Slaats 6 jaar geleden

    Hi Alex,

    Dank je voor je artikel en de duidelijke uitleg daarin. Ik zie dat het artikel alweer 18 maanden jong is en vraag me af of je nog nieuwe inzichten hebt vergaard die je met ons wilt delen. Ik hoor graag van je.

    • Auteur
      Alex Vermeule 6 jaar geleden

      Dank voor je reactie Hans! We updaten onze artikelen met regelmaat en er zijn nog geen afwijkende inzichten te delen. Wel komt er weer een artikel aan met meer B2B e-mail marketing voorbeelden. Stay tuned! 🙂

Wat zijn jouw gedachten over dit artikel? Deel ze hier met andere lezers!

Voel je vrij te reageren, jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*