41 innovatieve sales tools voor 2022

41 innovatieve sales tools voor 2022

Er is op het moment zóveel innovatie binnen sales. Wij worden blij van al die sales tools. Want waar sales altijd achter liep op z’n marketingcollega’s als het gaat om kekke software, de afgelopen jaren is er een inhaalrace gaande. Gemiddeld hebben organisaties nu 5 tot 10 sales tools in hun technology stack. En maar liefst 88% van de organisaties geeft aan in 2022 te gaan investeren in hun stack.

Daarom investeren teams in sales tools

Al die sales tools, zijn die nou echt nodig voor sales? Ja, best wel. Het feit is dat met het massaal thuiswerken en videobellen er minder spontane prospects binnen komen wandelen. Werd je agenda eerder gevuld met introducties op basis van spontane meedenksessies, valt dat met werken op afstand vies tegen. Tegelijkertijd heeft sales last van inflatie. Er zijn steeds meer belletjes nodig om een afspraak in te boeken. En e-mail open rates gaan er ook niet op vooruit.

Wat het allemaal betekent? Salesteams moeten meer doen voor hetzelfde resultaat. Dan kun je harder gaan werken om je output te vergroten, of je pakt het slimmer aan en je investeert in technologie.

Het goede nieuws is dat er legio sales tools zijn om je sales cycle te versnellen. De oplossing? Kijk verder dan een crm en videobelapplicatie maar bouw een innovatieve sales stack waarmee je jouw concurrenten voorbij gaat. Of je nou aan de slag gaat met het samenstellen van bedrijvenlijsten, het benaderen van contacten op schaal of het motiveren van jouw salesteam; there is an app for that!

41 sales tools voor meer leads, afspraken en omzet

In dit artikel vind je een lijst van 41 tools om de output van jouw salesteam te vergroten. We hebben ze gecategoriseerd naar de belangrijkste fasen van het salesproces. Zo zie je snel welke tools relevant zijn voor jouw bedrijf.

  • Prospecting – 6 tools om prospects te vinden
  • Outreach – 7 tools om nieuwe contacten te benaderen
  • Nurture – 7 applicaties om jouw leads op te warmen
  • Qualify – 8 tools om de juiste leads te selecteren voor opvolging
  • Appointments – 6 applicaties voor meer en betere afspraken
  • Deals – 7 tools die je helpen om meer deals te sluiten

Prospecting

Sales tools voor het samenstellen van leadlijsten

Jouw salesproces start vaak met prospecting. De salestools in deze eerste categorie helpen je bij het samenstellen van bedrijvenlijsten, het vinden van relevante contacten en verrijken van data in jouw crm.

#1 Online Succes

De aftrap met onze eigen software. Met Online Succes zie je welke bedrijven en personen jouw website bezoeken. Zo stel je eenvoudig leadlijsten samen voor je salesteam op basis van anoniem websiteverkeer. En met een van de slimme koppelingen vul je jouw crm automatisch met relevante leads.

#2 Vainu

Prospecting begint bij een goede bedrijvenlijst. Vainu is een flinke bedrijvendatabase die is verrijkt met relevante data. Zo maak je slimme selecties op basis van meer dan 100 bedrijfsfilters en schiet je lijsten eenvoudig door naar jouw overige sales tools.

#3 TechTarget

Ben je actief in de software? Met Techtarget maak je niet alleen bedrijvenlijsten op basis van bedrijfsdata, maar kan dat ook op basis van ‘Buying intention’. Hoe het werkt? De bedrijvendatabase is gekoppeld aan grote vergelijkingswebistes zoals Capterra, Forrester en TrustRadius zodat je per bedrijf kunt zien of ze actief op zoek zijn naar een nieuwe softwareleverancier.

#4 Revegy

Bij flinke deals heb je vaak te maken met complexe beslissingstrajecten en meerdere beslissers. Klinkt herkenbaar? Kijk dan eens naar Revegy. Deze tool helpt je bij het in kaart brengen van de Decision Making Unit (DMU) zodat sales snel zijn weg weet binnen de organisatie.

#5 Hunter.io

Je hebt een relevant contact gevonden, nu alleen nog even het e-mailadres achterhalen. Hunter.io is een van de meest populaire Chrome plugins waarmee je eenvoudig e-mailadressen vindt van personen binnen bedrijven. Een onmisbare sales tool.

#6 Lead Genius

Heb je een prospect gevonden op LinkedIn? Met de Chrome extensie van Lead Genius tover je veel meer data tevoorschijn en sync je het contact met jouw crm.

Outreach

Sales tools voor het benaderen van koude contacten

Je maakt het eerste contact met nieuwe prospects op basis van een effectieve outreach. Met deze tools realiseer je meer reacties, replies en worden je connectieverzoeken op LinkedIn vaker geaccepteerd. Let’s go!

#7 Lavender

Welke teksten realiseren de meeste replies? Lavender geeft je realtime suggesties om jouw sales e-mails te verbeteren. Deze sales tool geeft aan hoe effectief jouw tekst is en komt met concrete verbeteringen op basis van artificial intelligence (AI).

#8 Chorus

Maak jij de eerste connectie via telefonisch contact? Chorus is een tool die jouw gesprekken opneemt, analyseert en dicteert. Je krijgt zelfs realtime tips over hoe je jouw gesprek het beste kunt afsluiten. De tool wordt ingezet om salesteams te professionaliseren of om nieuw talent sneller in te werken.

#9 Hyperise

Wanneer je jouw prospect voor het eerst benadert wil je dit zo persoonlijk mogelijk maken. Met Hyperise kun je standaard video’s en afbeeldingen automatisch verrijken met bedrijfslogo’s, voornamen en meer. Deze gepersonaliseerde content gebruik je vervolgens in bijvoorbeeld jouw e-mail en social selling activiteiten. De tool claimt een verdubbeling in conversie te kunnen realiseren.

#10 Woodpecker

De meeste crms zijn niet gemaakt om voor het verwerken van grote hoeveelheden leads. Woodpecker is een simpele maar krachtige sales tool om jouw outreach te managen via bellen, e-mail en LinkedIn. Je gebruikt het vaak aanvullend op jouw crm.

#11 Vidyard

Gepersonaliseerde video wordt steeds vaker ingezet voor het benaderen van prospects. Via een extensie maak je eenvoudig een korte videopitch die je verwerkt in jouw e-mail. Met Vidyard krijg je gegarandeerd meer reacties op jouw outreach.

#12 Octopus CRM

Klanten die deze software voor het eerst zien krijgen grote ogen. Octopus CRM is een waardevolle tool om jouw LinkedIn activiteiten te automatiseren. Het enige ding is dat LinkedIn er niet zo blij mee is. Met Octopus CRM stuur je uitnodigingen, endorsements, likes en berichten op de automatische piloot. En ondanks LinkedIn in 2020 de schroeven heeft aangedraaid als het gaat om limieten weet Octopus deze met slinkse trucs te omzeilen. Dit is een van de betere sales tools, maar beloof dat je het niet doorvertelt. Je hebt deze niet van ons.

#13 Wisestamp

Stuurt jouw salesteam veel e-mails naar verse contacten? Met deze ‘Signature management software’ beheer je de digitale handtekeningen die onderaan in e-mails staan. Zo klik je met Wisestamp eenvoudig banners in elkaar die zorgen voor meer afspraken, demo’s en downloads. Iets dat je gaat helpen bij de uitrol van een succesvolle outreach campagne.

Nurture

Sales tools voor het winnen van vertrouwen

De meeste bedrijven die je benadert zijn niet nog klaar om te kopen. Likes, comments, waardevolle content en adviezen; je zal flink aan de bak moeten om jouw koude contact op te warmen tot waardevolle lead. Deze sales tools helpen je daarbij.

#14 Shield App

Top of mind blijven bij jouw prospects? Dan is het verstandig om regelmatig updates in jouw LinkedIn timeline te plaatsen. Het vervelende is dat LinkedIn erg weinig statistieken laat zien. Shield App is er voor professionals die beter willen snappen hoe hun content binnen LinkedIn wordt gelezen en door wie.

#15 Datatrics

Data Management Platforms (DMP’s) worden vooral ingezet in de e-commerce, maar B2B ontdekt ook de mogelijkheden. Datatrics is een tool die de content van advertenties, websites en e-mails personaliseert. Op basis van engagement bepaalt het platform waar jouw prospect zich bevindt in het koopproces en past de content hier automatisch op aan. Zo wordt jouw opvolging relevanter en daarmee effectiever.

#16 Yesware

Doe automatische follow up, direct vanuit Outlook of Gmail. Want hoe vaak vergeet je niet om op tijd opvolging te geven aan een belangrijke prospect? Plan je follow up direct in na het verzenden van bijvoorbeeld een voorstel of pitch. Wanneer je geen reactie krijgt op jouw e-mail stuurt Yesware automatisch de follow up.

#17 Zapier

Prospects opwarmen waarmee jouw salesteam voor het eerst contact mee heeft gehad? Met remarketing toon je advertenties op bijvoorbeeld LinkedIn of Instagram specifiek voor nieuwe prospects. Met Zapier knoop je de e-mailbox van jouw salesteam aan een advertentieplatform zoals LinkedIn Ads of Instagram. Zo zien de prospects waarmee jouw salesteam contact heeft ook advertenties van jouw bedrijf.

#18 Gmass

Een verjaardag is zo vergeten, helemaal van je prospects. Met Gmass stuur je relaties een verjaardagsgroet op de automatische piloot, direct vanuit jouw inbox. Je kunt deze tool ook breder inzetten om jouw contacten in batches te mailen, direct vanuit Gmail. Waarom je dat wilt? E-mails verzonden vanuit Gmail komen beter aan dan de meeste marketing automation oplossingen zoals Hubspot, ActiveCampaign of Mailchimp.

#19 Google Alerts

Met deze tool krijg je automatisch een notificatie wanneer een belangrijke prospect in het nieuws komt. Met Google Alerts leer je meer over het bedrijf waar je binnen wilt komen en is er aanleiding om weer eens aan de bel te trekken.

#20 Sendoso

Van een cadeau is je relatie nooit minder geworden. Dat is bij sales niet anders. Met Sendoso stuur je cadeaus naar prospects direct vanuit jouw crm. Ze checken zelfs het adres voor je zodat je weet dat je cadeau aankomt. Zo realiseer je tot 4 keer meer respons, aldus de tool.

Qualify

Sales tools voor het kwalificeren van leads

Draait jouw salesmachine op volle toeren? Dan wil je kieskeurig zijn welke contacten je opvolging geeft. In deze fase van jouw salesproces kijk je kritisch naar je leads en kwalificeer je de contacten die de grootste kans hebben om met jou in gesprek te gaan. Sales tools in deze categorie helpen je bij het scoren en kwalificeren van leads.

#21 Clearbit

Had je eerst alleen een voornaam en e-mailadres in jouw crm; nu heb je opeens een compleet bedrijfsprofiel inclusief sector, bedrijfsnaam, omzetindicatie en meer. Met Clearbit wordt het kwalificeren van contacten wel heel eenvoudig. Je koppelt deze tool direct aan jouw crm of je gebruikt Zapier om data te verrijken via een overwrite.

#22 Zoominfo

Verkoopt jouw bedrijf software? Met Zoominfo verrijk je jouw database met bedrijfsgegevens én voorzie je contacten van data rondom ‘Buying intent’. Zoominfo verzamelt data van grote nieuwssites tot software vergelijkingssites om te snappen welke bedrijven actief op zoek zijn naar een nieuwe softwareoplossing. Zo kwalificeer je jouw leads, voorkom je churn en vind je kansen voor cross- en upsell.

#23 Consensus

Lopen het aantal aanvragen rondom demo’s in een rap tempo op? Dan zul je merken dat er ook veel bedrijven bij zitten die niet behoren tot jouw ideale doelgroep. Met Consensus klik je een interactieve demo in elkaar zodat leads zelf de oplossing kunnen verkennen. En mocht er dan alsnog interesse zijn dan kan het contact alsnog een live demo inplannen met jouw salesteam. In feite kwalificeren leads zichzelf zodat jij dat niet hoeft te doen.

#24 Close

In praktijk ontkom je er niet aan om leads (deels) handmatig te kwalificeren. Wanneer je met flinke aantallen te maken hebt gaat hier veel tijd in zitten, bovendien is het een foutgevoelig klusje. Close is een compleet crm-pakket met een handige feature. Het handmatig kwalificeren gebeurt op basis van een todo lijst waarbij je kunt aangeven welke velden verplicht moeten worden uitgezocht voordat het volgende contact gekwalificeerd kan worden. Zo werkt jouw salesteam een stuk effectiever en voorkom je fouten.

#25 Videoask

Geinige nieuwe tool door de makers van Typeform. Met Videoask vult jouw lead een aantal formulieren in om zichzelf te kwalificeren. Per vraag toon je een korte video als toelichting op de vraag die je stelt. De interface in combinatie met het gebruik van persoonlijke video is verrassend effectief.

#26 Salesflags

Slimme marketeers gebruiken website- en e-maildata om een inschatting te maken van hoe warm een lead is. Zo wordt er automatisch een leadscore opgebouwd die sales mee kan nemen in hun kwalificatie. Het is alleen jammer dat veel interacties op LinkedIn plaatsvinden en dat is data die LinkedIn graag voor zichzelf houdt. Salesflags is een sales tool waarmee dit wel mogelijk is. Wanneer een prospect reageert via LinkedIn chat, een like of comment plaatst krijgt jouw salesteam een notificatie. Deze tool integreert vooralsnog alleen met Salesforce.

#27 Clear Slide

Wanneer je informatie mailt naar jouw prospect wil je graag weten wat er mee gebeurt. Clear Slide is een content hub voor salesteams. Het biedt een overzicht van relevante salesmaterialen en houdt bij welke content wordt gelezen. Zo krijgt jouw salesteam notificaties wanneer een prospect klaar is voor een volgende stap.

#28 Mailtrack

Met deze eenvoudige Chrome plugin krijg je een realtime notificatie wanneer een prospect jouw belangrijke e-mail leest. Zo weet je welke contacten het meest kansrijk zijn voor opvolging. Mailtrack is er specifiek voor Gmail maar de functionaliteit zit vaak ook ingebakken in moderne crm-pakketten zoals Hubspot.

Appointments

Sales tools voor meer en betere afspraken

Geen omzet zonder afspraken. Hoeveel kansen laat je liggen bij het converteren van lead naar afspraak? Van telefonische outreach tot het loggen van gespreksnotities; deze tools zorgen voor een goed gevulde agenda.

#29 Calendly

Je kent hem vast wel, en inmiddels groots en breed ingezet. Calendly is software om het proces van het inboeken van meetings te versimpelen. Zo boekt jouw prospect zelf eenvoudig een afspraak in op een moment dat het hem uitkomt. Jij kunt aangeven welke blokken je beschikbaar bent.

#30 Calendar Hero

Deze tool is vergelijkbaar met Calendly maar heeft een extra feature. Boek je vaak meetings in met meerdere mensen? Met Calendar Hero geeft een groep hun voorkeur aan voor meerdere data. Vervolgens vindt deze tool de beste datum voor de groepsmeeting.

#31 Brainshark

Hoeveel afspraken kopt jouw salesteam binnen? Brainshark is online training voor sales. Met de trainingsmodules werkt jouw team aan productkennis en pitches. Zo boek je meer afspraken in (en sluit je meer deals).

#32 Zoom

Behoeft geen uitleg meer toch? Inmiddels zijn we met z’n allen professioneel videobeller. Of je nou Zoom, Google Meet of Teams gebruikt; afspraken via je scherm is iets wat we zullen blijven doen.

#33 Cresendo

Heb jij een salesteam dat veel gesprekken op locatie doet? Cresendo is een iPad app waarmee je interactieve presentaties maakt en laat zien. En tijdens je afspraak op locatie deel je eenvoudig brochures, factsheets en andere salesmaterialen in je eigen huisstijl.

#34 Fireflies

Wanneer je lekker in je flow zit heb je geen zin om je gesprekken te loggen, notities te maken en je crm bij te werken. Fireflies is een AI assistent die jouw gesprekken automatisch logt, notities toevoegt en verslag maakt van je telefoontjes.

Deals

Sales tools om meer contracten binnen te slepen

Bam, het sluiten van deals. Dat is waar we het voor doen! Van leaderboards tot het digitaal ondertekenen van contracten; de sales tools in deze lijst zorgen gegarandeerd voor meer omzet.

#35 Turtl

Met Turtl kan jouw salesteam eenvoudig content personaliseren zonder dat je een marketingteam nodig hebt. Zo personaliseer je jouw standaard brochures en factsheets met een bedrijfsnaam of logo op de automatische piloot. Handig voor wanneer je snel relevante content wilt delen na een afspraak.

#36 Recapped

Top, je mocht een voorstel toesturen. Maar intussen is het 6 weken geleden en lijkt er geen schot in de zaak. Jouw contactpersoon krijgt de handen intern niet op elkaar. Met Recapped breng je interne stakeholders in kaart, houd je bij wie groen licht heeft gegeven en welke personen nog aandacht nodig hebben voordat de krabbel onder jouw contract wordt gezet. Investeerders zien er heil in; ze hebben net 6 miljoen funding opgehaald.

#37 Pandadoc

Offertes schrijven; wat een werk! Met Pandadoc maak je jouw eigen templates en klik je snel voorstellen in elkaar. Jouw prospect kan het document digitaal ondertekenen en het ziet er ook nog eens goed uit. Gegarandeerd meer deals.

#38 Loom

Vaker akkoord op jouw offertes? Het toevoegen van een korte, persoonlijke video heeft meetbaar effect. Met Loom neem je heel eenvoudig een korte screencast op. Je doorloopt je voorstel en vertelt waarom jij de juiste partij bent. In praktijk zie je dat potentiële klanten de video intern delen met hun stakeholders. Zo krijg je sneller de handen op elkaar.

#39 Dealcoachpro

Welke deals gaan vallen? En welke waarschijnlijk niet? Dealcoachpro is een extensie op je crm die jouw salesteam helpt bij het objectief beoordelen van individuele deals. Het heeft iets van een korte quiz die per deal wordt ingevuld. Zo weet je beter hoeveel omzet je dit kwartaal kunt verwachten.

#40 Gong.io

Waarschijnlijk brengt 20 procent van je salesteam 80 procent van de omzet binnen. Wat kan de rest van jouw team leren van deze professionals? Gong analyseert alle interacties met je klant op basis van AI en geeft concreet tips die moeten leiden tot meer deals.

#41 CRM Gamified

Een beetje competitie binnen jouw salesteams kan geen kwaad. Met CRM Gamified maak je eenvoudig leaderboards. Zo visualiseer je de belangrijkste salesmetrics, vier je successen en kun je eenvoudig de beste salesprofessionals binnen je team belonen.

Jouw eerste stap na het lezen van dit artikel

Er is nog zoveel winst te behalen voor jouw salesteam! Wist je dat een gemiddelde salesprofessional 65 procent van z’n tijd besteed aan dingen anders dan verkopen? Dat is drie dagen per week niet bezig zijn met dingen waar je blij van wordt. Met een innovatieve sales stack kun je veel taken automatiseren zodat jouw team kan focussen op connecten, goede gesprekken en deals maken.

Zo kies je juiste sales tools

Zet een eerste stap en plan een afspraak van 2 uur met een van jouw salescollega’s. Tijdens de afspraak benoem je de grootste uitdaging van jouw salesproces. Is het onvoldoende prospects en outreach? Of worden leads maar niet geconverteerd naar afspraken? Blijft het aantal deals achter?

Heb je jouw uitdaging scherp? Pak dan de lijst erbij en bekijk de verschillende tools passend bij jouw kernuitdaging. Verdiep je in minimaal 5 tools en maak een shortlist van de 3 die het meest kansrijk ogen. Plan vervolgens een pilot van 2 weken waarbij je jouw favoriete tools vaak gratis kunt proberen. Zo upgrade je jouw salesproces met de laatste tech.

Nu over naar jou

Staat sales software op de agenda in jouw organisatie? Heb ik een relevante tool gemist? Ik ben benieuwd naar jouw ideeën en ervaringen. Deel deze in de reacties hieronder.

Jij bent er toch ook bij?

Al ruim 5.000 professionals ontvangen maandelijks onze blogs.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alex is oprichter van Online Succes. Hij helpt bedrijven te groeien door vragen te stellen en zijn kennis te delen.

Reageren

Wat zijn jouw gedachten over dit artikel? Deel ze hier met andere lezers!

Voel je vrij te reageren, jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*